Happlify: the best shopping guide + blog

De zomer is een geweldige tijd om de natuur in te trekken en te genieten van de frisse lucht. Of je nu gaat wandelen in het bos, picknicken in het park of gewoon van je tuin geniet, het is belangrijk om alert te zijn op teken. Deze kleine beestjes kunnen namelijk voor grote problemen zorgen.

De gevaren van een tekenbeet

Tekenbeten kunnen ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken, waaronder de ziekte van Lyme. Deze ziekte wordt veroorzaakt door de bacterie Borrelia burgdorferi, die door een geïnfecteerde teek kan worden overgedragen. Symptomen van de ziekte van Lyme kunnen variëren van milde huiduitslag tot ernstige neurologische en gewrichtsproblemen. Andere ziektes die door teken kunnen worden overgedragen zijn anaplasmose, babesiose en tekenencefalitis (TBE).

Waar vind je teken het meest?

Teken komen vooral voor in gebieden met hoog gras, struiken en bossen. Ze zitten vaak op bladeren en grassprieten in de buurt van de grond, waar ze gemakkelijk contact kunnen maken met dieren en mensen die voorbijlopen. Ook tuinen en parken kunnen teken herbergen, vooral als er veel groen en schaduw is.

Vijf preventietips tegen tekenbeten

  1. Draag beschermende kleding: Als je naar een tekenrijk gebied gaat, draag dan lange mouwen, lange broeken en stop je broekspijpen in je sokken. Dit maakt het moeilijker voor teken om je huid te bereiken.

  2. Gebruik insectenwerende middelen: Breng een insectenwerend middel aan dat DEET, picaridine of permethrin bevat op je huid en kleding. Deze stoffen helpen om teken op afstand te houden.

  3. Blijf op paden en vermijd hoog gras: Wanneer je wandelt, blijf dan zoveel mogelijk op de paden en vermijd gebieden met hoog gras en struikgewas. Dit vermindert de kans dat je in contact komt met teken.

  4. Controleer jezelf en anderen regelmatig op teken: Voer na een buitenactiviteit altijd een grondige controle uit op teken. Kijk goed tussen je haren, achter je oren, in je knieholtes en andere warme, vochtige plekken waar teken graag zitten.

  5. Douche na buitenactiviteiten: Douchen binnen twee uur na buitenactiviteiten kan helpen om teken te verwijderen die nog niet gebeten hebben. Gebruik een washandje om goed over je huid te wrijven en let extra op de plekken die je moeilijk kunt zien.
Care plus Anti-Insect Deet 40% spray, beschermt tegen muggen en teken, verkrijgbaar via Bol.com

Wat te doen bij een tekenbeet?

Als je toch door een teek wordt gebeten, volg dan deze stappen:

  1. Verwijder de teek zo snel mogelijk: Gebruik een puntig pincet of een speciale tekenverwijderaar. Pak de teek zo dicht mogelijk bij de huid vast en trek hem langzaam en recht naar buiten. Vermijd het draaien of knijpen van de teek, omdat dit delen van de teek in de huid kan achterlaten.

  2. Desinfecteer de beetplek: Nadat je de teek hebt verwijderd, desinfecteer je de beetplek met alcohol of jodium om infectie te voorkomen.

  3. Noteer de datum van de beet: Het is belangrijk om de datum van de beet en de plek op je lichaam te noteren. Dit kan nuttig zijn voor de arts als je later symptomen ontwikkelt.

  4. Houd de beetplek in de gaten: Let de komende weken goed op de beetplek. Als je een rode kring of andere symptomen zoals koorts, vermoeidheid of gewrichtspijn ontwikkelt, neem dan onmiddellijk contact op met je huisarts. Omlijn de beetplek met een pen zodat je kunt bijhouden of de plek groter wordt.

De natuur biedt eindeloze mogelijkheden voor ontspanning en avontuur, maar het is belangrijk om je bewust te zijn van de risico's van teken. Volg de bovenstaande tips om jezelf en je gezin te beschermen, zodat je zorgeloos van de zomer kunt genieten. Bezoek het RIVM oor meer informatie over de gevaren van teken en preventieve maatregelen.

Zorg goed voor jezelf en geniet van een veilige en gezonde zomer buiten!

Beeld: Unsplash

De links op onze website kunnen gesponsord zijn, zie voor meer informatie onze gebruiksvoorwaarden.

Leave a comment

Please note, comments need to be approved before they are published.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.