Dit gedeelte bevat momenteel geen inhoud. Voeg inhoud toe aan deze sectie met behulp van de zijbalk.

Dit gedeelte bevat momenteel geen inhoud. Voeg inhoud toe aan deze sectie met behulp van de zijbalk.

Dit gedeelte bevat momenteel geen inhoud. Voeg inhoud toe aan deze sectie met behulp van de zijbalk.

Image caption appears here

Add your deal, information or promotional text

Dit gedeelte bevat momenteel geen inhoud. Voeg inhoud toe aan deze sectie met behulp van de zijbalk.

Image caption appears here

Add your deal, information or promotional text

Japandi: de woontrend die Scandinavië en Japan samenbrengt

  • 3 min leestijd

Kom jij het liefst thuis in een fijn huis waar je helemaal tot rust komt? Dan is de populaire woontrend 'Japandi' helemaal jouw ding. Deze woonstijl combineert Scandinavische eenvoud en minimalisme met Japanse Zen-invloeden, je kunt dus zeggen dat het naast een woon- ook een levensstijl is. Het resultaat is een tijdloze en evenwichtige sfeer in huis die heel rustgevend is.

Wat de kenmerken van deze trend zijn en hoe je ze toe kunt passen in jouw interieur doe ik je hier uit de doeken.

Kenmerken van Japandi: Een Harmonieuze Fusie

Eigenlijk hebben de twee afzonderlijke werelden, Scandinavië en Japan, qua interieur zo veel overeenkomsten dat een samensmelting heel logisch lijkt. Als je de gemeenschappelijke kenmerken in vijf woorden samenvat kom je op: licht, strak, natuurlijk, rustig, harmonieus.

Neutrale Kleuren

Het kleurenpalet van Japandi is ingetogen en neutraal, met zachte aardetinten en rustige grijstinten. Deze kleuren dragen bij aan de serene atmosfeer en maken de ruimte tijdloos.

Eenvoud en Minimalisme

In zowel de Scandinavische als de Japanse interieurs zie je het principe van "minder is meer" terug. Laat overbodige elementen achterwege en er ontstaat een heldere en luchtige ruimte die vrij is van rommel en visuele chaos, dat geeft ook meteen rust in je hoofd. Meubels en woondecoraties zijn functioneel en daardoor heel erg praktisch. Elk stuk heeft een doel en past naadloos in de ruimte zonder overweldigend te zijn.

woontrend japandi

Natuurlijke Materialen

Zowel Japanse als Scandinavische designtradities omarmen het gebruik van natuurlijke materialen. Hout, steen, bamboe en lichte stoffen, maar ook jute en dik geweven stoffen komen terug in het interieur.

Handgemaakte Elementen

De liefde voor ambachtelijk werk en vakmanschap zie je terug in de Japanse en de Scandinavische cultuur. Handgemaakte items voegen een persoonlijk tintje en uniekheid toe aan Japandi-interieurs. En natuurlijk mogen planten ook niet ontbreken, daarmee haal je de natuur naar binnen en zorg je voor een harmonieuze vibe.

Jouw huis in Japandi stijl

Het is niet moeilijk om de Japandi-woontrend in jouw huis te omarmen, met een paar veranderingen creëer je ruimtes die uitnodigen tot rust en ontspanning. Hang bijvoorbeeld eens voor houten jaloezieën voor je ramen en laat zo natuurlijk licht binnen of leg zachte dekens en kussens op de bank voor wat extra comfort.

Kleurpalet

Stel allereerst je basis kleurenpalet samen en ga daarbij voor neutrale kleuren zoals zacht grijs, beige en wit. Daarna voeg je accenten toe met het gebruik van bijvoorbeeld donkerder hout of subtielere kleurtinten.

Japandi woonstijl

Minimalistisch meubilair en accessoires

Kies meubels met eenvoudige lijnen en een minimalistisch design en zoek woonaccessoires waarbij functionaliteit voorop staat. In Japan is dat laatste sowieso een must, omdat met name in de grote steden de huizen nogal tiny zijn. De woonaccessoires van Yamazaki zijn niet alleen functioneel, maar ook mooi en stijlvol gemaakt.

Kies voor subtiele decoraties van natuurlijke materialen

Japandi living boek - Roppongi

Maak je huis mooi met decoraties van natuurlijke materialen zoals lichtgekleurd hout, rotan, bamboe en lichte stoffen. Kies enkele stukken decoratie die een rustige uitstraling hebben, zoals Japans keramiek, Scandinavische kunstwerken en planten in eenvoudige potten.

Zo zie je dus dat het helemaal niet ingewikkeld is om een beetje van Scandinavië én van Japan in huis te halen. Ben je op zoek bent naar een rustige, nieuwe uitstraling voor je interieur of wil je gewoon genieten van een meer ingetogen en serene leefomgeving, dan is Japandi is zeker het overwegen waard. Meer weten over deze fascinerende woontrend? In het boek Japandi Living lees je er alles over, het staat bovendien boordevol foto’s voor inspiratie.

💬 Vertel, wat vind jij van deze Japandi woontrend?


Ingrid Beyer van Roppongi
Ingrid van Happlify crew member Roppongi is een veel te bescheiden Japan-expert die je álle ins en outs kan vertellen. Roppongi is dé webshop voor liefhebbers van Japan, design, lekker eten, thee en DIY. Bezoek Roppongi en het blog regelmatig voor het snelste tripje naar Japan.

Laat hier iets vrolijks achter

Reacties worden even gecheckt voordat ze verschijnen.

Zoeken